Türkçe

Çinli genç kadınlar bu Türk markasının peşinde!

criPublished: 2022-01-04 08:35:17
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin’de Türkiye algısının son yıllardaki popüler unsurları arasında Kapadokya balon turu ve Fethiye’de yamaç paraşütünün yanı sıra belli başlı Türk markaları da öne çıkıyor. İncelikli stratejilerle Çin pazarına yönelen markalar kısa sürede adından söz ettirmeyi başarıyor.

Son dönemde öne çıkan markalardan biri Manu.

MANU ATELIER markası 2014 yılında doğdu. Sadece birkaç yıl içinde moda tutkunları arasında popüler olan bir dizi çanta yarattı. İkonik küçük okları, sürekli değişen şekilleri ve mükemmel işçiliği ile popüler oldu.

Marka Temmuz 2020’de Çin'deki ilk resmi amiral gemisi mağazasını, ülkenin en büyük ve prestijli online alışveriş platformlarından JD.com'da açtı. Bu, markanın Çin'deki tek mağazası.

MANU, sosyal medya fenomenlerinin sürüklediği “IT çanta” kategorisinde gözde markalardan biri haline geldi. Kalitesi, Chanel, Hermes ve Fendi gibi markalarla kıyaslanıyor.

Markanın yaratıcıları Merve ve Beste Manastır, babaları Adnan Manastır’ın 1961’den beri el yapımı deri çanta zanaatkârı olduğunu, küçüklüklerinden beri atölyede artan deri parçalarını birleştirip minyatür çantalar yaptıklarını söylüyor.

Manu, İngilizce “manufacture” yani üretim teriminden geliyor. Latin dillerinde el, elde yapılan anlamlarını da ifade ediyor ve soyadları Manastır’ı çağrıştırıyor. Marka olarak, bir tasarımın hayata geçirilirken üretim süreci ve kalitesinin çok önemli olduğunu düşündükleri için, Atelier ekleyerek üretici kimliğine de gönderme yapmak istediklerini belirtiyorlar.

Çin’in dev pazarı, doğru adımları atmayı bilen yabancı şirketlere büyük fırsatlar sunuyor. Manu da son yıllarda Efes, Paşabahçe, Pınar gibi farklı alanlarda Çin pazarına girip belli başarılar yakalayan şirketlerden biri oldu.

Manu çantalar, sosyal paylaşım platformu Weibo’da Çinli fenomenlerin gözdelerinden

Küresel lüks pazarında Çin faktörü

Çin, küresel lüks mal pazarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve daha fazla hane üst orta sınıf gelir elde ettikçe bu payın artması bekleniyor.

Pandemi sırasında perakende harcamaları durgun olsa da, birçok Çinli tatil gibi deneyimlere alternatif olarak lüks alışverişe yöneldi.

Euromonitor’e göre Çin'in küresel lüks mal pazarındaki payı 2020'de yaklaşık yüzde 32'ydi; önümüzdeki beş yıl içinde Asya-Pasifik'teki satışların üçte birinden fazlasını oluştururken, dünyanın en büyüğü olmak için de ABD'yi geride bırakmaya hazırlanıyor.

Bir pazar ve tüketici veri platformu olan Statista'ya göre, Çin'in kişisel lüks mal pazarının –hizmetler ve deneyimler hariç– toplam değeri 2019'da 44 milyar Euro (50.9 milyar ABD Doları) olarak belirlendi.

Financial Times'ın Ekim ayında bildirdiğine göre, Çinli turistler yurtdışındayken de yüksek kaliteli ürünler için büyük harcamalar yapıyor; öyle ki 2019'daki tüm küresel lüks satışların yüzde 17 ila 20'sini oluşturdular.

Avrupa ve ABD'deki alışveriş destinasyonları, Covid-19 salgını sırasında büyük harcama yapan Çinli müşterilerin kaybından ciddi şekilde etkilendi.

Artan gelirler alışverişi tetikliyor

Bu lüks iştahının nedenlerinden biri Çinlilerin artan gelirleri. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, ortalama gelirler 2010'da yıllık 37.000 yuan'dan (5.778 ABD Doları) 2020'de neredeyse üç kat artarak 100.000 yuan seviyesine kadar yükseldi.

McKinsey Global Institute, 106.000 yuan ile 229.000 yuan veya üzeri arasında üst-orta sınıf gelir elde eden Çinli hanelerin sayısının 2020 ile 2030 arasında yüzde 68 oranında artmasının beklendiğini tahmin ediyor.

Ayrıca lüks harcamaların dijitalleşmesi, alışverişi her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Birçok marka, daha genç bir kitleyi çekmek için e-ticaret platformlarıyla ortaklık kurdu. Alibaba tarafından işletilen Çin e-ticaret platformu Tmall'da bu yıl itibarıyla 150'den fazla küresel lüks marka amiral gemisi mağaza açtı.

Gucci ve Balenciaga gibi uluslararası moda evleri, giderek daha sofistike bir izleyici kitlesine hitap etmek için Çin pazarı için yerelleştirilmiş ürünler yarattı ve genellikle klasik Çin sembollerine yer vermeye başladılar.

Yerelleştirme ve sofistike çözümler

Büyük markaların yerelleştirme stratejileri, satın alma alışkanlıklarını ve kültürel farklılıkları dikkate almayı hedeflerken, zaman zaman yanlış adımlar da atıldı.

Örneğin Nike, Air Force 1 spor ayakkabılarının arka kısmına Çince “Fa” ve “Fu” harflerinin dikildiği özel bir ürün geliştirdi. Bu karakterler ayrı ayrı okunduklarında zenginlik ve servet anlamına gelirler, ancak bir araya getirildiklerinde "şişmanlaşmak" anlamına gelir.

Çin piyasasında henüz ilk adımı atma aşamasında bulunan Türk markalarının ileride daha yerelleştirilmiş, sofistike tasarımlara yönelmesi beklenebilir. Özellikle moda alanında Türkiye ve Çin’in ortak porselen, desen ve minyatür mirasının bu lüks ürünlerin tasarımlarına ilham kaynağı olması, kalitenin yanı sıra her geçen yıl şıklığa ve hikayeye de önem verilen bir pazarda büyük fark yaratacaktır.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn