Çin ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 5,5 büyüdü
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, 17 Temmuz’da yılın ilk yarısına ilişkin başlıca makro ekonomik verileri açıkladı. Verilere göre, Çin’in gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 büyüdü. Veriler, Çin’in GSYİH’sinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5, ikinci çeyrekte ise yüzde 6,3 arttığını gösterdi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui, Çin’nin yılın başında belirlenen yüzde 5 civarındaki yıllık büyüme hedefine ulaşacak beceriye sahip olduğuna işaret etti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı veriler, yılın ilk yarısında Çin ekonomisinde istikrarlı büyüme eğilimi görüldüğünü, yüksek nitelikli kalkınmanın istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ortaya koydu.
Bunlar arasında TÜFE, kişi başına düşen yıllık gelir, tahıl üretimi, istihdam, tüketim malları perakende satışı, yeni enerjili araç üretimi ve satışı ve dış ticaret gibi alanlardaki performanslar öne çıktı.
Genel fiyat istikrarı korundu
Verilere göre, enflasyonun en önemli göstergesi olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 arttı. Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) ise yüzde 3,1 düşüş görüldü.
Çinli uzmanlar, küresel boyutta yüksek enflasyon yaşanırken, Çin’in üretimi istikrara kavuşturacak lojistik engelleri kaldırma ve tedarik yeterliliğini sağlama gibi politikalar izleyerek fiyatlardaki genel istikrarı koruduğunun altını çizdi.
Halkın geliri yüzde 6,5 arttı
Açıklanan veriler, ayrıca yılın ilk yarısında Çin halkının kişi başına düşen harcanabilir yıllık gelirinin yıllık bazda yüzde 6,5 artışla 19 bin 672 yuana ulaştığını ortaya koydu.
Uzmanlar, vatandaşların gelirini artırmak için ulusal ekonominin istikrarlı ve sürekli büyümesi gerektiğine işaret ederken, istihdamın genişletilmesinin, tüm sektörlerdeki verimliliğin yükseltilmesinin ve daha fazla katma değer yaratılmasının önem taşıdığına dikkat çekti.
Tahıl üretimi tarihin en yüksek seviyesinde
Diğer yandan, bu yılın ocak-haziran döneminde Çin’in tahıl üretimi 146 milyon 130 bin tona ulaşarak, tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Çin’de tahıl üretimini güvence altına almak için sürekli yeni teknolojilere başvurulduğunu hatırlatan Çinli uzmanlar, ilk yarıdaki tahıl hasadının da yıllık büyüme hedefine ulaşılmasına güçlü destek sağladığı görüşünü savunuyor.
Yeni istihdam 6 milyonu aştı
Çin’de 2023 yılının ilk yarısında kent ve kasabalardaki yeni istihdam sayısının 6 milyon 780 bini bulduğu, işsizlik oranının ise yüzde 5,3 olarak kayda geçtiği bildirildi.
Uzmanlar, üniversite mezunlarının istihdam edilmesini hızlandırmak için iş fırsatlarının artırılması gerektiği kanısında. Uzmanlar, ayrıca KOBİ’lere yönelik desteğin artırılmasının da istihdamın genişletilmesinde çok etkili olduğuna vurgu yaptı.
Tüketimin ekonomik büyümeye katkısı yüzde 70’i aştı
Tüketim piyasasına bakıldığında, Çin'de toplam perakende satışların, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,2 artarak 22 trilyon 758 milyar 800 milyon yuana ulaştığı görüldü. Nihai tüketim harcamalarındaki artışın ekonomik büyümeye katkısı yüzde 70'i geçti.
Çinli uzmanlara göre, yılın başından bu yana tüketim artışı güç kazanırken, halkın yaşam seviyesinin yükselmesiyle birlikte, iç talep de giderek artacak ve tüketim uzun vadeli yükselişe geçecek.
Otomotiv sektörü ekonomiye büyük güç katacak