Türkçe

ChatGPT’nin Çin’e hangi yatırım fırsatlarını getirecek?

CMGPublished: 2023-05-16 16:09:08
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Kod yazabiliyor, program hazırlayabiliyor, hatta tez yazabiliyor... Birçok güçlü işleve sahip ChatGPT, bir gecede tüm dünyada popüler oldu. Peki, ChatGPT tam olarak nedir? Çin piyasasına nasıl etki edecek, ne tür yatırım fırsatları doğuracak?

ChatGPT nedir?

2019 yılında Microsoft, yapay zekâ şirketi OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırım yaptı. Microsoft, şirkete eksiksiz bir bulut desteği sağladı. 4 yıllık çalışmaların ardından, 2022'de ChatGPT’nin resmî lansmanı yapıldı.

Büyük ölçekli bir dil modeli olan ChatGPT, sadece kod yazmak, program hazırlamak, çeviri yapmak ve makale yazmakla kalmıyor, insanlarla sohbet ederek iletişim kuruyor.

ChatGPT, inanılması güç muhakeme yeteneği ile kullanıcıları şaşırtıyor.

ChatGPT'nin lansmanından sonra, AI (yapay zekâ) dalgası da giderek büyüyerek yayıldı. Rüzgârı kaçırmak istemeyen teknoloji şirketleri yeni düzenlemelere imza attı.

Google, yapay zekâya dayalı dil modeli Bard'ı piyasaya sürerken, Microsoft, ChatGPT’ye entegre edilmiş New Bing arama motorunu kullanıma açtı. Bunun dışında, ABD’li dijital medya şirketi BuzzFeed ve e-ticaret devi Amazon da ChatGPT için kullanım alanları keşfetmek için çalışıyor.

Şu an dünya genelindeki teknoloji şirketleri, şu konuda hemfikir: "ChatGPT kullanmazsak geride kalacağız."

ChatGPT'nin ticari değeri nedir?

OpenAI, 2 Şubat günü ChatGPT için ücretli abonelik hizmetini denemeye açtı. ChatGPT, iki hafta içinde 100 milyon aboneye ulaştı.

1 milyar abone sayısına ulaşabileceği belirtilen ChatGPT'nin değeri ise 200 milyar doların üzerinde.

Ancak ChatGPT'nin yaratacağı toplam değerin 200 milyar doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

ChatGPT, yapay zekâ destekli bir sohbet botu olarak, insana benzer şekilde mantık yürütebiliyor ve yaratıcı tepkiler verebiliyor.

ChatGPT’nin çıkışının önemi, internetin ve kişisel bilgisayarın doğuşuyla kıyaslanıyor.

Yeni endüstriyel trendler, yapay zekâ şirketlerinin faaliyetlerine de yön veriyor.

Küresel borsalarda ABD’li şirketlerden Nvidia ve Ambarella gibi çip tedarikçilerinin hisselerinde ocak ayında büyük yükseliş görüldü. Microsoft ve BuzzFeed de çarpıcı kârlara imza attı.

Çin borsasında, ChatGPT ile ilişkili 40’a yakın hisse senedi bulunuyor.

Ocak ayı sonunda kutlanan Bahar Bayramı’nın ardından, ChatGPT ile ilişkili hisselerin değerleri hızla yükseldi. Hanvon, Cloudwalk ve Baidu gibi Çinli teknoloji şirketlerinin hisselerinde büyük artış görüldü.

Diğer yandan, yapay zekânın süratle gelişmesi, tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Elon Musk, 29 Mart’ta GPT-4'ten daha güçlü yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesinin askıya alınması çağrısında bulundu. Musk’ın açıklaması sonrası, ChatGPT ile ilişkili hisselerin fiyatlarında belli ölçüde düşüş kaydedildi. Buna rağmen, nisan ayının ilk iş gününde, Çin borsasında yapay zekâ şirketlerinin güçlü bir şekilde toparlandığı görüldü. Cloudwalk, ve 360 Security Technology gibi şirketlerin hisseleri keskin yükselişlerden sonra tavan fiyatına ulaştı.

Özellikle de 140 milyar yuan piyasa değerine sahip 360 Security Technology’in hisseleri yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 200 değerlendi.

ChatGPT, Çin’de ne gibi yatırım fırsatları yaratacak?

Çin’in kendi “ChatGPT”sini geliştirmesi, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

ChatGPT'nin kullanıma sunulmasından bir ay sonra Çinli teknoloji devi Baidu, benzer bir ürün olan ERNIE Bot’u piyasaya sürdü.

OpenAI'ın temel olarak İngilizce konuşulan ülkelere yönelik olduğu, Baidu gibi Çinli şirketlerin Çince konuşulan piyasalarda gelişmek için benzersiz avantaja sahip olduğu belirtiliyor.

Baidu CEO'su Robin Li’ye göre, piyasadaki talep nedeniyle büyük dil modeli, piyasaya sürüldükten sonra hızla gelişecek, zira kullanıcı sayısı arttıkça güncelleme hızı da yükselecek, ürün süratle yenilenecek.

Bunun dışında Çinli teknoloji devi Huawei de Pangu isimli büyük dil modelini geliştiriyor. ByteDance ve Alibaba DAMO Academy de kendi büyük dil modellerine sahip olduklarını açıkladı. Tencent de ChatGPT benzeri bir sohbet botu geliştiriyor.

Kısacası ChatGPT, Çinli teknoloji şirketlerini de yapay zekâ yarışına sürükledi.

Gel gelelim, yapay zekânın kullanım alanları çok geniş. Bu teknolojinin, ofis yazılımlarından eğitime, insansı robotlardan sağlığa, e-ticaretten bilgi işleme kadar farklı alanlarda kullanılması geniş bir piyasa potansiyeli anlamına geliyor.

Çin’deki 30'dan fazla kentte yapay zekâ teknolojisine dayalı bilgi işlem merkezleri inşa ediliyor.

Tahminlere göre, söz konusu projeler yapay zekâ için kritik sektörler ve ilgili endüstriler için katlanarak büyüme imkânı getirecek.

McKinsey’in raporunda, yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinin geniş alanlarla entegre edilmesi, Çin ekonomisine her yıl 600 milyar dolarlık katkı yapacağının altı çizildi.

ChatGPT, önümüzdeki birkaç yılda üretkenlikte büyük artış yaşanmasını sağlayacak.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn