Bayramda tüketimdeki artış Çin ekonomisi için yeni bir başlangıç olacak
Çin’de COVID-19 tedbirlerinin gevşetilmesinden sonraki ilk Bahar Bayramı kutlanıyor.
Uzmanlara göre, uzun zamandır biriken büyük talep, bayram sırasında yeniden açığa çıkacak.
Bayramda seyahat ve tüketim hızla toparlanıyor
Çin Ticaret Bakanlığı yetkililerinden Bai Ming, “Çin’de 21 Ocak itibarıyla Bahar Bayramı kutlanmaya başlandı. Çinlilerin en önemli geleneksel bayramı olarak kabul edilen Bahar Bayramı, aynı zamanda tüketim kapasitesinin yoğun bir şekilde ortaya çıktığı bir dönem. Bu bağlamda, Bahar Bayramı sırasında tüketimdeki performans, 2023 yılında iç talebin genişlemesi ve tüketimin yeniden canlanması gibi hedefler açısından daizlemeye değer bir gösterge olacak. ”dedi.
Bu yılki Bahar Bayramı için tatil trafiği 7 Ocak’tan 15 Şubat’a kadar sürecek. 40 günlük süreçte yapılacak seyahat sayısının geçen yıla göre yüzde 99,5 artarak 2 milyar 95 milyona ulaşması bekleniyor.Bu sayının, 2019 yılındaki seviyenin yüzde 70,3’üne ulaşacağı öngörülüyor.
Çin’in en büyük çevrim içi sipariş platformu Meituan’ın açıkladığı verilere göre, bayram tatili için konaklama, turistik bölge ve ulaşım rezervasyonlarında bu yıl büyük artış görüldü.
Tüketim coşkusu geri dönüyor
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu tarafından geçen aralıkta düzenlenen Ekonomi Çalışmaları Toplantısı’nda, yeni yıldaki ekonomi çalışmalarında iç talebin genişletilmesine ve tüketimin canlandırılmasına öncelik verileceğine işaret edildi. Bunun için vatandaşların gelirlerinin artırılacağına dikkat çekilen toplantıda, konut, yeni enerjili araç ve yaşlı hizmetleri gibi alanlardaki tüketimin teşvik edileceği vurgulandı.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da COVID-19 tedbirlerinin gevşetilmesi sonrasında, Çinlilerin ‘‘tüketim coşkusunun’’ geri döndüğüne işaret edildi.
Fortune Securities Başekonomisti Wu Chaoming, Global Times’e verdiği röportajda, bu yıl Çin halkının kişi başına düşen harcamalarında yüzde 8-12’lik, tüketim performansında da geçen yıla göre belli ölçüde yükseliş kaydedilmesinin beklendiğini ifade etti.
Uluslararası kuruluşların Çin ekonomisinden beklentileri olumlu
Bunun yanında, uluslararası finans kuruluşları, her geçen gün daha da canlanan tüketim piyasasının, Çin ekonomisinin hızla toparlandığı yönünde olumlu bir mesaj verdiği kanısında.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan bir raporda, Çin'in salgınla mücadele tedbirlerini gevşetmesiyle küresel petrol talebinin bu yıl rekor seviyeye çıkacağına dikkat çekildi.
Rapora göre, Avrupa ve ABD'deki resesyon görülmeye başlarken, Çin'in yeniden açılması Asya ekonomilerinin toparlanmasını hızlandıracak. Bunun dışında Çin, Hindistan'ın yerini alarak, küresel petrol talebinin büyümesine öncülük edecek.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, Çin'in ekonomik büyümesinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren hızla toparlanacağını ifade etti.
Gopinath, Çin'in "yeniden açılmasını" olumlu bir işaret olarak överken, Çin'in dünyayla yeniden ilişki kurmaya hazır olduğunu dile getirdi. Gopinath, ayrıca dünyada korumacılıktan kaçınılması çağrısı yaptı.
Reuters’in haberinde, dünyaca ünlü lüks markalar Richemont ve Burberry’in Çinlilerin tüketim seviyesinin toparlanmasına iyimser baktıkları kaydedildi.
BHP Billiton Group tarafından yapılan bir açıklamada da gelişmiş ülkelerin ekonomilerin aşağı yönlü baskıyla karşı karşıya kalırken, Çin'in bu yıl emtia talebi için dengeleyici bir güç olacağına işaret edildi.