Dünyanın en büyük limanı normal işleyişini sürdürüyor
Konteyner kapasitesi bakımından dünyanın en büyük limanı olan Shanghai Limanı,küresel tedarik zincirinin istikrarının sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Açıklanan son verilere göre, Shanghai Limanı’nın konteyner kapasitesi geçen yıl önceki yıla göre yüzde 8,1 artarak 47 milyon TEU’ya ulaştı. Bunlar arasında limandan geçiş yapan uluslararası konteyner hacmi ise önceki yıla göre yüzde 13,4 artarak ilk kez 6 milyon TEU’yu geçti.
Shanghai Limanı, konteyner kapasitesi bakımından art arda 12 senedir dünya birincisi oldu.
Salgındaki son dalga nedeniyle konteyner kapasitesi düştü
Yılın ilk çeyreğinde, Shanghai Limanı’na kaydı yapılan konteyner hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,14 artarak 12 milyon 262 bin TEU’ya ulaştı.
Ancak COVID-19 salgınında görülen son dalganın etkisiyle dış ticaret yapan bazı işletmelerin faaliyetlerinin azalması gibi sebeplerden dolayı Shanghai Limanı’nın konteyner kapasitesinde düşüş görüldü. Limanın günlük ortalama konteyner kapasitesinin nisan ayında 100 bin TEU civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu miktar, normal seviyenin yüzde 75’ine karşılık geliyor.
Buna rağmen Shanghai Limanı, tedarik zincirinin ve lojistiğin normal işleyişinin getirdiği talepleri karşılayabilecek durumda. Limanda henüz tıkanıklık görülmedi. Tüm konteyner gemileri, limana vardıktan sonra 36 saat içinde limandaki operasyonlarına başlayabiliyor.
COVID-19 salgınının ortaya çıkmasından sonra, Shanghai Limanı’nda salgına karşı gerekli tedbirler alındı. Kentte son dalga yaşanırken de liman için gerekli düzenlemeler erkenden yapıldı. 25 bin çalışanın görevlerinin başında bulunması, konteyner operasyonlarının normal şekilde yürütülmesini güvence altına aldı.
Otomatik iskelenin rolü öne çıktı
Shanghai Limanı’ın önemli bir parçası olan, iç ve dış piyasaları birbirine bağlayan Yangshan Derin Su Limanı’nın işleyişi bu süreçte hiç durmadı. Yangshan Limanı’nda bulunan dünyanın en büyük otomatik konteyner iskelesi 24 saat boyunca işleyişini sürdürüyor.
Salgın döneminde, otomatik iskelenin rolü daha da öne çıktı. 2017 yılında hizmete giren otomatik iskele, geleneksel limanlara kıyasla işgücü kullanımını büyük ölçüde azaltırken, verimliliği geleneksel limanlara göre yüzde 213 artırıyor.