Türkçe

Çin ve ABD’den iklim değişikliğiyle mücadelede ortaklık sinyali

criPublished: 2021-04-29 20:45:14
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden’in evsahipliğinde düzenlenen İklim Zirvesi’nin yankıları hâlâ sürüyor.

Video konferans yoluyla düzenlenen zirveye, Çin Cumhurbaşkanı XiJinping de başkent Beijing’den katıldı ve zirvede konuşma yaptı.

Xi konuşmasında, Çin’in 2030 yılından önce karbondioksit emisyonunda zirveye ulaşma, 2060 yılından önce de karbon nötrlüğü elde etme hedeflerini yineledi ve bu hedeflere ulaşmak için uygulanacak somut tedbirleri açıkladı.

Bu kapsamda, öncelikle uygun koşullara sahip bölgeler ile başlıca sektörlerin ve şirketlerin karbon emisyonunda zirveye çıkması sağlanacak. Ayrıca, Çin’in kömürden elektrik üretme projeleri ve kömür tüketimindeki artış ciddi şekilde kontrol altına alınacak, karbondioksit içermeyen sera gazı kontrolü güçlendirilecek ve karbon piyasasında çevrimiçi ticaret başlatılacak.

Tüm bu örnekler, Çin’in iklim hedeflerine ulaşmak için net bir yol haritası izlediğini gösteriyor.

Çin ve ABD’nin bu konuda işbirliği yapması bekleniyor

Zirvede ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılı itibarıyla ülkesinin sera gazı salınım miktarının 2005 yılına kıyasla yüzde 50-52 oranında azaltılacağı taahhüdünde bulundu.

Xiamen Üniversitesi’ne bağlı Çin Enerji Ekonomisi Araştırma Merkezi Başkanı Lin Boqiang, gelişmiş ve gelişen ülkelerin farklı kalkınma seviyelerinde bulunmasına rağmen, yatırım ve teknoloji alanlarında işbirliği yaparak, iklim değişikliğini beraber göğüslemesi gerektiğini belirtti.

Çin ve ABD arasında iklim konulu ortak açıklama yayınlandı

Diğer yandan, 15-16 Nisan günlerinde Çin’i ziyaret eden ABD’nin İklim Özel Elçisi John Kerry, Çinli mevkidaşı XieZhenhua ile Shanghai’de bir araya gelerek, iklim krizini ele aldı.

İki taraf, daha sonra ortak açıklama yayınladı. Açıklamada, iki ülkenin Paris İklim Anlaşması’nda yer alan hedeflere ulaşılması konusundaki desteklerini yinelediği ve iklim değişikliğini beraber göğüsleme konusunda da fikir birliğine vardığı bildirildi.

İki taraf, küresel ısınma gibi sorunları çözmek amacıyla daha fazla çaba göstereceği taahhüdünde bulunurken, sıfır karbon salınımını bir an önce gerçekleştirmek için uygulanabilir ve uzun vadeli planlar hazırlanmasını kabul etti.

Öte yandan Çin, hidroflorokarbonu (HFCs) da sınırlayacağını açıkladı. Bu tedbir, Çin’de soğutucunun salınımının sınırlanacağı anlamına geliyor.

ABD ise, uluslararası yatırım ve finans yöntemlerini yeterince kullanarak gelişen ülkelerin temiz enerjili büyümeye geçmesine yardımcı olmayı kabul etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in küresel ısınmanın ekonomiye etkilerine yönelik araştırmasına göre, 2048 yılı itibarıyla küresel sıcaklıkta 1 derece yükseliş yaşanması, küresel ekonomiye 54 trilyon dolarlık, 1,9 derece yükseliş yaşanması ise küresel ekonomiye 69 trilyon dolarlık kayıp getirecek.

Bu bağlamda, dünyadaki ilgili bütün tarafların iklim krizini birlikte çözmesi büyük önem taşıyor.

Greenpeace Uluslararası İcra Direktörü Jennifer Morgan sosyal medya hesabından konuya ilişkin olarak yaptığı paylaşımda, “Çin ile ABD arasında yayınlanan açıklama net bir sinyal verdi. İklim değişikliği bir krizdir. Çin ile ABD’nin ortak açıklaması, küresel iklim sürecine ve diğer ülkelere ivme kazandıracak”ifadelerini kullandı.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn