Jeopolitik gerilim ve salgın Çin ekonomisini durduramadı
Çin Ulusal İstatistik İdaresi tarafından dün açıklanan ekonomik verilere göre, yılın ilk iki ayında Çin ekonomisi iyi bir başlangıç yaptı.
Çin Ulusal İstatistik İdaresi Sözcüsü Fu Linghui dün düzenlenen basın toplantısında, yıllık geliri 20 milyon yuanı aşan sanayi işletmelerin endüstriyel katma değerinin yüzde 7,5 oranında arttığını bildirdi. Aynı dönemde Çin’de gayrimenkul yatırımlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında büyüdüğüne dikkat çeken sözcü, tüketici mallarının toplam perakende satışının yüzde 6,7 oranında büyüdüğünü ifade etti.
Sözcü, bunun dışında yılın ilk iki ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0,9 ve Çin’de kırsal olmayan bölgelerin ortalama işsizlik oranının yüzde 5,4 oranında olduğunu duyurdu.
Diğer yandan, Çin döviz rezervlerinin Şubat ayı sonunda 3,2 trilyon dolar olduğunun altını çizen sözcü, ülkenin ödemeler dengesinin sağlandığını belirtti. Sözcü Fu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu yıldan itibaren ekonomide istikrarı koruyan politikaların hayata geçirilmesiyle beraber, reel ekonomiler daha güçlü bir şekilde desteklenirken, ulusal ekonomi günden güne canlanıyor. Hem sanayi üretimde, hem de tüketimde artış görüldü. İthalat ve ihracat büyüyor. Aynı zamanda, istihdam ve TÜFE’de istikrar korundu. Halkın yaşamı daha da güvence altına alındı. Çin’in ekonomisi kaliteli büyümeye devam ediyor. ”
Bu yılın başından itibaren iyice toparlanan Çin ekonomisi, uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekti.
CNBC kanalının internet sitesinde yayınlanan haberde, yılın ilk iki ayında Çin’in tüketim, yatırım ve üretim gibi alanlarındaki ekonomik verilerin piyasa beklentisinden daha iyi performans gösterdiği açıklandı.
Bloomberg, Ocak ve Şubat aylarında Çin’in ekonomik verileriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Bloomberg’in haberine göre, istikrarsız dış ortama ve tekrar meydana gelen salgına rağmen, yılın başında Çin’in ekonomik verilerinin Çin ekonomisinin sağlam ve istikrarlı bir temele sahip olduğunu gösterdiğini yazdı.
Çin Ulusal İstatistik İdaresi Sözcüsü Fu Linghui, Ocak ve Şubat aylarının ekonomik verilerine bakıldığında, ana üretim ve tüketim endekslerinde belli bir artış görüldüğüne işaret etti. Çin ekonomisinin daha iyiye gitmeye başladığının altını çizen sözcü, ancak Çin ekonomisinin, dünya genelinde yayılan pandemi, karmaşık uluslararası ortam ve çatışan jeopolitik durum gibi dış ortamdan belirsizlikler ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.
Sözcü, önümüzdeki dönemde, ekonomide yeni kalkınma kavramı doğrultusunda gelişme modelini değiştirmek, reform ve açılmayı derinleştirmek ve yenilik yapmak gibi çok önemli adımların atılmaya devam edeceğine dikkat çekti.
Çin’in istikrarlı ve kaliteli şekilde ekonomiyi büyümeye çalıştığının altını çizen sözcü, şunları söyledi:
“Genel olarak ilk çeyrekte ekonomide istikrar korunacak. Tüm zorluklara rağmen, merkezi hükümetin ekonomik politikalarıyla yatırımda, tüketimde, sanayide, ekonomide olumlu sinyaller almaya başladık.”