Türkçe

Çin’den gıda güvenliği için alınan yeni tedbirler

criPublished: 2022-02-24 10:53:58
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin Devlet Konseyi’nin 2022 Kırsal Kesimleri Kalkındırma Öncelikleri’ne Dair Önerisi adlı belge kısa süre önce resmen yayımlandı. Kısa adı 1 No’lu Merkezi Belge olan uygulama, 21. yüzyıla girilmesinden bu yana, tarım, köy ve köylü çalışmalarına rehberlik eden 19. 1 No’lu Merkezi Belge niteliğinde. Belgede, ulusal gıda güvenliğini korumak ve vatandaşların yoksulluğa yeniden düşmesini engellemek amacıyla soya ve soyadan kaynaklı sofralık yağ üretim kapasitesinin artırılması için yoğun çaba harcanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından dün düzenlenen basın toplantısında adı geçen 1 No’lu Merkezi Belge hakkında bilgi verildi. Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Biz, gıda güvenliğini korumak ve vatandaşların yoksulluğa yeniden düşmesini engellemek için yoğun çaba harcayacağız. Tahıl üretimi ve önemli tarımsal ürünlerin tedariğini sorunsuz şekilde sürdürmek için 120 milyon hektarlık ekili tarla korunacak, tahıl üretimi, 650 milyar kilogram üstünde tutulacak, yoksulluktan arındırılmış olan bölgelerdeki mevcut kazanımlar sağlamlaştırılacak.” diye konuştu.

Çin olası gıda krizine hazır

Gıda, bir ülkenin en temel ve kritik ürünüdür. Bakan Tang Renjian, Çin’deki tahıl üretiminin 7 yıldır 650 milyar kilogramın üstünde korunduğuna işaret ederek, aynı zamanda gıda tedariğiyle depolanmasının bol olduğunu kaydetti. Bakan Tang, küresel gıda fiyatlarında büyük artış görüldüğü ve salgının hızla yayıldığı bir dönemde, Çin’de gıda fiyatlarında istikrarın korunduğunu, piyasa işlevinin pürüzsüz olduğunu vurguladı. Tang, tüm bunların gıda güvenliğinin güvence altına alındığını, bu yönde Çin’in güveni ve kapasitesinin yüksek olduğunu yansıttığını aktardı. Bakan Tang, buna rağmen, Çin’in gıda güvenliği konusunda hiçbir endişesinin olmadığını söyleyemediklerini açıkladı.

Soyaya olan bağımlılık düşürülecek

Bakan Tang Renjian, günümüzde Çin’in soya kaynaklı sofralık yağ açısından kendi kendine yeterlilik oranının nispeten düşük olduğuna işaret ederek, geçen yıl Çin’in gerçekleştirdiği soya ithalatının 90 milyon tondan fazla olduğuna ve bu rakamın bir önceki yılda yaklaşık 100 milyon tonu bulduğuna dikkat çekti. Bakan Tang Renjian 1 No’lu Merkezi Belge doğrultusunda, iç ve dış olmak üzere iki piyasa ve kaynaktan etkin şekilde faydalanarak, vatandaşların daha fazla Çin menşeli sofralık yağ tüketmelerini sağlayacaklarını kaydetti. Bakan Tang konuşmasında “Günümüzde yerli soya üretimi, vatandaşların soya fasulyesi ve soyadan yapılan yemekler için tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeydedir. Buna paralel olarak da ithal edilen soya ise esas olarak vatandaşların sofralık yağ ve hayvancılık için gerekli yem ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu sorunu çözmek için Çin’in kuzeydoğusundaki soya tarlası yüzölçümünü artıracağız. Ayrıca tarlalarda soya ve mısırın birlikte ekilmesi yaygınlaştırılacak, son olarak da sofralık yağın çeşitliliği arttırılacak. Bu konuda soyaya olan bağımlılık düşürülecek, böylece 5 ile 10 yıl içinde soyaların kendi kendine yeterlilik oranı yükseltilecek.” dedi.

Tsinghua Üniversitesi Çin Köy Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımıcısı Zhang Hongyu basına verdiği demeçte, kısa süre önce yayımlanan 1. No’lu Merkezi Belge’nin ulusal gıda güvenliğinin korunması için büyük önem taşıdığını hatırlatarak, gıda güvenliğinin devletin genel durumunu ilgilendiren kritik bir konu olduğunun altını çizdi. Uzman Zhang Hongyu “Günümüzde gıda tedariği konusunda bazı baskılarla karşı karşıya bulunuyoruz. Çünkü talep artıyor, bu artış, ekonomik büyümeden kaynaklanıyor. Geçen yıl tarımsal ürünlerimizdeki açık, ilk kez 100 milyar ABD Doları’nı aştı. Soya dahil tarımsal ürünlerin ithalatı zirveye çıktı. Bu gelişme altında, yılbaşında devletimizin gıda güvenliğini ilgilendiren 1. No’lu Merkezi Belgeyi ortaya koyması, büyük önem taşıyor. Çünkü Çin’in gıda güvenliği sıkıca korunmalı, Çinlilerin tabaklarında mutlaka Çin üretimi gıdalar bulunmalı.” ifadelerini kullandı.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn