Türkçe

Analiz: Çin’in 2021 temel ekonomik göstergelerine değerlendirme

criPublished: 2022-01-17 19:36:47
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin’in 2021 yılında kişibaşına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) 12 bin 500 dolara ulaştığı bildirildi.

Çin Ulusal İstatistik Müdürü Ning Jizhe bugün Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından düzenlenen basın toplantısında 2021 yılında Çin’in temel ekonomik göstergelerini açıkladı.

Müdürün verdiği bilgilere göre 2021 yılında Çin ekonomisi, 110 trilyon yuanı (17.3 trilyon dolar civarında) aştı. Kişibaşına düşen HSYİH’sının 12 bin 500 dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam, Dünya Bankası tarafından belirlenen yüksek gelirli ülkeler sınıfına yaklaşıyor.

Müdür Ning, açıklamada sözkonusu temel ekonomik göstergeleri şu açılardan değerlendirdi.

İlk olarak, bu rakamlar, Çin’in devlet gücünün yükseldiğini ve ekonomik kapasitesinin daha da büyüdüğünü gösterdi. 2021 yılında Çin’in GSYİH’sı, 110 trilyon yuanu aşarak dünyanın ikinci sırasını korudu. Geçen yıl, Çin’in GSYİH’sı net olarak 101 trilyon yuandan 114 trilyon yuana yükseldi. Bir yıl içerisinde 13 trilyon yuan yani yıllık ortalama dövizine göre 2 trilyon dolar arttı. Bu rakam, dünyada nispeten büyük bir ekonominin bir yıllık GSYİH’sına hemen hemen aynıdır. 2021 yılında Çin’in kişibaşına düşen GSYİH’sı, dünyanın ortalama kişibaşına düşen GSYİH seviyesini aştı.

Sözkonusu ekonomik göstergeler, Çin’in toplumsal üretici güçlerinin daha da yükseldiğini yansıtıyor. Başlıca sanayi ve tarımsal ürünlerin üretim hacimleri, dünyada ilk sıralarda yerlerini korumaya devam etmektedir. 2021 yılında Çin’in gıda üretimi, 1,3 trilyon kiloyu geçti. Tahıl üretimi, kütlü pamuk, yer fıstığı, et, çay ve meyve üretimleri hep dünyanın birincilik sırasına oturdu.

Bu rakamlarla Çin vatandaşlarının yaşam seviyesinin daha da yükseldiği gösteriliyor. 2021 yılında 12 milyon kişi istihdam edildi. Ülke genelinde kişibaşına düşen Harcanabilir Gelir (HG), 2020 yılına göre yüzde 8.1 oranında artarak 35 bin yuana (yaklaşık 5515 dolar) ulaştı. Vatandaşların kişibaşına düşen tüketim harcamaları yüzde 12.6 oranında büyüyerek 24 bin yuanu (3782 dolar) buldu.

En son olarak ekonomik göstergelere göre Çin’in uluslararası etkisi daha da artıyor. 2020 yılında dünya ekonomisi negatif büyürken Çin ekonomisi pozitif çıktı. Çin ekonomisi, dünya ekonomisinin pozitif eğilimine geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. 2021 yılında Çin ekonomisinin büyümesi, dünya ekonomisinin büyümesine olan katkı oranının yüzde 25 oranında olması bekleniyor. Bununla beraber Çin’in uluslararası salgınla mücadele konusunda da önemli bir rol oynadı. 2021 yılında sıfır vaka politikasında ısrar eden Çin hükümeti, bir milyar 400 milyon vatandaşların can sağlığını korudu. Bu zaten dünya için hayati önem taşıyor. 2021 yılının sonuna kadar Çin, 120 ülke ve uluslararası örgüte 2 milyar KOVID-19 aşısını sağlayarak yurtdışına en fazla aşı gönderen ülke oldu.

Öte yandan Çin’in orta ve ortadan daha yüksek gelirli ülkeler arasında olduğuna da dikkat çekildi. Çin’in kişibaşına düşen GSYİH’sı yüksek gelirli ülkeler sınıfına daha çıkmadı. Çin, bu konuda gelişmiş ülkelerle arasında yine büyük mesafe bulunuyor. Çin hala dünyadaki en büyük gelişmekte olan ülke ve uzun vadede yine sosyalizmin başlangıç aşamasındadır. Çin’de bölgesel büyüme dengesizlik sıkıntısı yine büyük. Bu sorunların da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn