Türkçe

Daha önce Xinjiang’a gidenler, gerçek Xinjiang’ı anlatıyor

criPublished: 2022-01-09 15:53:55
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

ABD merkezli otomotiv şirketi Tesla, 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde bir satış mağazası açtığını duyurdu. Tesla şirketinden Çin’in batı kesimindeki işlerden sorumlu bir personel, “Gün geçtikçe daha turist, kendi arabasıyla Xinjiang’a sehayat ediyor. Bölgede satın alma ve hizmet talepleri artıyor. Ayrıca Xinjiang’da şarj ağı zaten çok gelişmiş durumda, bu koşullarda Urumçi'deki Tesla Merkezi kuruldu.” diye konuştu.

Gerçekte Xinjiang nasıl bir bölge? Tesla kendi adımıyla bir cevap verdi. Dünyada daha önce Xinjiang’a gitmiş olan birçok yabancı da kendi tecrübesiyle yanıtlar veriyor.

2021 sonunda Çin’in Osaka Başkonsolosluğu salgın sonrasında Xinjiang’a bir seyahat programı açıkladı. Bir ay içinde 1028 Japon vatandaşı programa başvurdu. Çin’in Osaka Başkonsolosu Xue Jian, “Japon vatandaşların Xinjiang’a ilgisi çok büyük. Çok sayıda Japon vatandaşı, ABD ve Batılı ülkelerin Çin’e karşı karalamalarından hoşnutsuzluk duyuyor ve onlar Xinjiang’a gidip gerçek Xinjiang’ı öğrenmek istiyor.” dedi.

Japonya dışında son yıllarda diğer ülkelerden vatandaşlar da Xinjiang’ı ziyaret etti.

İsrail’de 30 milyondan fazla takipçisi olan internet fenomeni Raz Galor 2021’de Xinjiang’ı ziyaret etti. Xinjiang’da pamuk yetiştiriciliği yapan bir kişiyle tanışan Raz, “Buradaki çiftçi, otomatik pamuk yetiştirme teknolojisini uyguluyor ve yılda 700-800 bin yuan kazanabiliyor” dedi.

Çin’de on beşten fazla şehri ziyaret eden Raz, en çok Xinjiang sakinlerinin kendi hayatları hakkında ifade hakkına sahip olduğunu söyledi.

Son yıllarda daha fazla yabancı internet fenomeni Çin’i ve Xinjiang’ı ziyaret etti. Bu isimler Kanada, ABD ve Avustralya gibi ülkelerden geliyor. Onların çektiği videolar Çin ve yurt dışındaki platformlarda paylaşılıyor.

2020’de Xinjiang, 158 milyon turist ağırladı. Onlar da Xinjiang’ın gelişmesine bizzat tanıklık etti. Kameralarıyla Xinjiang’daki anları kaydettiler. Onların paylaştığı Xinjiang’la ilgili fotoğraflar ve videolar, gerçek Xinjiang’ın Batılı medya kuruluşlarının tarif ettiği Xinjiang’dan çok farklı olduğunu gösteriyor.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn