Türkçe

Çin’in uzay istasyonundan robotik kolla yer değiştirme testi

criPublished: 2022-01-07 11:24:47
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin, ilk kez uzay istasyonunun robotik kolunu kullanarak Tianzhou-2 kargo uzay aracının pozisyonunu değiştirdi.

Beijing saatiyle dün sabah 6.12’de başlayan test 47 dakika sürdü.

Çin’in uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe’ye bağlı robotik kol, araçtan ayrılan Tianzhou-2 kargo uzay gemisinin yörüngede yerini değiştirdi.

Tianzhou-2, daha sonra robotik kolun yardımıyla yeniden çekirdek modül ile kenetlendi.

Beijing Uzay Uçuş Kontrol Merkezi’nin (BACC) kargo uzay gemilerinden sorumlu başmühendisi Zou Xuemei, “Robotik kolun denemesi başarıyla tamamlandı. Gelecekte Çin’in uzay istasyonuna yeni eklemeler yapılarak, 1 ve 2 numaralı laboratuvar modüllerinin çekirdek modülle birleşmesi suretiyle T şeklinde bir yapı oluşturulacak. Laboratuvar modüllerinin yan yana çekirdek modülle kenetlenmesi esnasında da robotik kolun işlemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumu (CASC) tarafından geliştirilen robotik kol, şu an uzaydaki en büyük ve en ileri akıllı robotik sistemi kullanıyor.

10,2 metre uzunluğundaki robotik kol, 25 ton ağırlığındaki bir nesneyi taşıyabiliyor. Robotik kol, modüllerin pozisyonunun değiştirilmesinde ve taykonotların uzay aracı dışındaki çalışmalarında kullanılabiliyor.

Çin İnsanlı Uzay Projesi Başmühendis Yardımcısı Liu Jin, “Uzayda bu kadar büyük bir robotik kolun kullanılması kolay bir iş değil. Testin başarılı olması robotik kolun uzayda güvenli şekilde çalışabildiğini de doğruluyor. Uzay istasyonunun inşa süreci söz konusu teknolojinin kullanımından ayrı düşünülemez.” diye konuştu.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn