Türkçe

RCEP resmen yürürlüğe girdi

criPublished: 2022-01-01 16:14:20
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Bugün, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) resmen yürürlüğe girdi. Brunei, Kamboçya, Laos, Singapur, Tayland ve Vietnam dahil 6 ASEAN ülkesi ile Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya dahil ASEAN üyesi olmayan 4 ülke, anlaşmayı uygulamaya başladı. Güney Kore ise 1 Şubat’ta RCEP’i uygulamaya katılacak.

RCEP 2,2 milyar nüfusla dünyanın toplam üretim değerinin yüzde 30’unu kapsıyor. RCEP’in yürürlüğe girmesiyle, dünyanın en kalabalık nüfus, en büyük ticaret boyutu ve en büyük gelişme potansiyeline sahip serbest ticaret bölgesi tesis edilmiş oldu. Bu, tarafların çok taraflılığı ve serbest ticareti koruma, bölgede ekonomik bütünleşmeyi teşvik etme kararlılığını yansıtıyor. RCEP’in bölgesel hatta küresel ticaret ve yatırımların artması, ekonomik toparlanma ve refaha kavuşturulmasına önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

Bugünden itibaren, Çin tüm taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirecek

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili, Çin Medya Grubu’na verdiği demeçte, RCEP’in yürürlüğe girmesiyle, bugünden itibaren, anlaşma kapsamındaki tüm taahhütleri ve yükümlülüklerini Çin’in bütünsel şekilde hayata geçireceğini, çok sayıdaki ithalat ürünlerine sıfır gümrük tarifesi uygulanacağını belirtti.

Verilen bilgilere göre, Çin ile ASEAN ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında gümrük tarifesi derhal sıfıra indirilen ürünlerin oranı yüzde 65’i aşacak. Serbest ticaret ilişkisini yeni kuran Çin ve Japonya’nın gümrük tarifesini derhal kaldırdığı ürünlerin oranları sırayla yüzde 25 ve yüzde 57’yi bulacak.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Daire Başkan Yardımcısı Yang Zhengwei yaptığı konuşmada, büyük miktarda ürünlere derhal sıfır gümrük tarifesi uygulanmasının ticarete belli fırsatlar getireceğini ve bu temelde 10 yıl süreyle yüzde 90 orandaki ürünlerin sıfır gümrük tarifesinden yararlanacağını dile getirdi.

RCEP’den işletmeler ve tüketiciler faydalanacak

Adı geçen Çinli yetkiliye göre, RCEP, yurt içi ve yurt dışı dahil çifte sirkülasyonu bağlayan köprü ve bağ olacak. Çin’in yerli ve uluslararası piyasalarda kaynakları ayarlama kapasitesini artıracak. Çin’in yeni kalkınma düzenini oluşturması için büyük önem taşıyan RCEP, Çinli işletmeler ve tüketicilere gerçek ve somut faydalar getirecektir. Aynı zamanda dünyanın Çin’in kalkınmasının getirilerinden faydalanması için yeni bir platform sunulacak.

İşletmeler, piyasa genişletme, tedarik zincirini sağlamlaştırma ve tedarik hizmetlerinden faydalanma gibi alanlarda yarar görecek. RCEP’in yürürlüğe girmesiyle geniş bir bölgesel piyasa oluşmuştur, böylece ticaret ve yatırımları serbestleştirme ve kolaylaştırma seviyesi gözle görülür şekilde yükselecek, işletmeler daha geniş bir piyasaya kavuşacak.

Tedarik zincirlerinin sağlamlaştırılması, orjinal üretim yapan bölgelerin stok kuralı ile hizmet ticareti ve yatırımların çift yönlü açılmasının bölgede sektörler arasındaki işbirliğini, sektör zincirini ve tedarik zincirini güçlendireceği, işletmelerin faaliyetlerini daha pürüzsüz hale getireceği anlamına geliyor.

Hizmetlerden faydalanmak ise, RCEP’in daha sağlıklı bir iş ortamı ve daha yüksek seviyeli serbest ticaret düzeni yaratacağına, işletmelere daha fazla destek sağlayacağına işaret ediyor.

Tüketiciler ise, RCEP’le sağlanacak iyi kalite, indirim ve rahatlıktan faydalanacak. Yabancı kaliteli ürünler, anlaşmanın teşvikiyle Çin’in tüketim piyasasına girecek ve Çinli tüketicilere daha fazla seçenek sunulacak. Gümrük tarifesinin sıfıra indirilmesiyle ithalat ürünlerin maliyeti azaltılacak, böylece tüketiciler yabancı ürünleri daha ucuza alabilecek. RCEP’in daha yüksek seviyedeki ticaret kolaylaştırma uygulamalarıyla, tüketiciler ithalat ürünlere daha hızlı şekilde kavuşabilecektir.

12全文 2 下一页

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn