Irak Başbakanı Kazımi’ye düzenlenen saldırının arkasında kim var?
Öte yandan, 7 Kasım’da başbakanlık konutuna yapılan insansız hava aracı saldırısına dair de henüz bir iz yok.
Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays el-Hazali, 5 Kasım’da yayınladığı videoda, başbakanlık konutunun da bulunduğu “yeşil bölge”ye yönelik saldırılara ve Irak’taki güvenlik ortamına zarar verme arayışındakilere karşı tetikte olunması gerektiğini söyledi.
Yapılan analizlerde, saldırının Şii milislerin olağan eylemleriyle pek örtüşmediği belirtildi.
ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Tugayı Komutanı General Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemek için insansız hava aracı kullanmasından bu yana, Iraklı milisler defalarca “yeşil bölge”ye saldırılarda kullanılan roketlerin modellerinin kendilerine ait olmadığını açıkladı.
Halk arasında da bölgeye yapılan saldırıların yerel milis gruplarca yapılıp yapılmadığına dair şüpheler bulunuyor. Roketli saldırılarda hiçbir zaman ABD’ye ait hedeflerin vurulmaması, sadece Iraklıların saldırılardan zarar görmesi de dikkat çekici.
Bu durum, 2019 yılındaki büyük çaplı protestoları hatırlatıyor. Bağımsız kuruluşlardan alınan verilere göre, protestolar esnasında kullanılan ve olayları provoke eden sosyal medya hesaplarının yüzde 93’ü yurt dışı kaynaklı.
ABD ordusu, şimdi de 2021 yılının sonuna kadar Irak’taki muharebe görevlerini tamamlama sözü vermişken, seçim sonuçlarına dair şüpheler bulunuyor ve zorla hükümet kuruluyor. Sıklıkla görülen şiddet olaylarının bedelini de tamamen halk ödüyor.
Somut deliller olmadan bir olayın arkasında kimlerin olduğunu belirlemek zor. Irak’a dair gerçekler daima bir kargaşanın içinde gizli bulunuyor. İnsanlar ise sadece gerçeğin üzerini kaplayan yoğun sis tabakasını görüyor.