Rusya, Japonya ile barış anlaşmasının imzalanabilmesi için Tokyo'nun 2. Dünya Savaşı'nın sonuçlarını kabul etmesini şart koşuyor.
Kremlin Sarayı'nın internet sitesinde yer verilen açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Japon mevkidaşı Taro Kono ile dün Moskova'da bir araya geldiği, görüşmede Kuril Adaları sorunu ve Japonya ile barış anlaşmasının ele alındığı belirtildi.
Sergei Lavrov, görüşmeden sonra basına verdiği demeçte, Kuril Adaları'nın egemenliğinin tartışmasız Rusya'ya ait olduğunu belirtti.
İki tarafın bu konuda temel şart bakımından anlaşmazlık yaşadığını söyleyen Lavrov, ancak Rusya ve Japonya liderlerinin ikili ilişkilerin normalleşmesi için siyasi irade gösterdiğini dile getirdi. Lavrov, Kuril Adaları sorunu nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda yapılamayan barış anlaşmasının imzalanması için Japonya'nın savaşın sonuçlarını tamamen kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Açıklamada, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 22 Ocak'ta Moskova'da Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yle görüşeceği, görüşmede Rusya ile Japonya arasındaki barış antlaşması, ikili ilişkiler ve uluslararası meseleler gibi hususların masaya yatırılacağı kaydedildi.