Çin’in üç önemli bayramının yiyecekleri: Yuanxiao, Zong Zi ve Ay Çöreği

   

Zong Zi'nin bayram yemeği olarak tarihi çok eskilere dayanır. Halk arasında ağızdan ağıza dolaşan söylentiler, Duanwu Bayramı'nda Zong Zi yemenin, eski çağın büyük yurtsever şairi Qu Yuan'ı anmayı amaçladığını anlatıyor. Söylentilere göre, M.Ö 3. yüzyılda, Qu Yuan'in yurdu Chu devleti tarafından fethedilmiş. Bundan büyük üzüntü duyan Qu Yuan, Çin yılının 5. ayının 5. günü kendini nehre atarak intihar etmiş. Bundan sonra Çin yılının 5. ayının 5. Qu Yuan'ı anma günü olarak ilan edilmiş. Her yılın 5. ayının 5. günü halk Qu Yuan'ı anmak için bambu içine yapışkan pirinç doldurarak nehre atarmış. Diğer bir söylentiye göre de, nehre atılan yemekler nehirdeki bir ejderha tarafından çalınarak yenilirmiş. Halk bambu üzerine tespihağacının yapraklarını koyarak renkli iplikle bağlamaya başlamış. Söylentilere göre, ejderha bu iki şeyden çok korkmuş.

İşte bu pirinçli bambu parçaları günümüzdeki Zong Zi haline geldi.

Zong Zi, yalnız bayram yemeği değil, bunun yanında halk arasında karşılıklı olarak verilen bir hediyedir. Her Duanwu Bayramı'nda halk Zong Zi vererek yakınları ve dostlarıyla bayramlaşır.

Çin'in Ay Takvimi'ne göre, 8. ayın 15. günü Güz Ortası bayramıdır. Bayram akşamında dolunay en yuvarlak halinde olduğu için bu bayram “aile fertlerinin bir araya geldiği bayram” olarak da adlandırılır. Güz Ortası Bayramı akşamında aile fertleri aya tapınarak dolunayı seyrederlerken Ay Çöreği eksik olmaz. Ay Çöreği dolunaya benzeyen, tatlı ve lezzetli bir hamur işidir. Sıradan pideyle arasındaki fark, Ay Çöreği'nin üzerinde daima efsanedeki Aya Uçan Zhang'e benzeyen veya güzel çiçekler, dolunay, uzun ömür dileği gibi içerikleri bulunan figürler yapılır.

Güz Ortası Bayramı'nın akşamında dolunay gökte ilk belirdiği zaman, insanlar sofraya Ay Çörekleri ve çeşitli meyveler koyarak aya tapınırlar. Aya tapındıktan sonra aile üyelerinin ayrılmaması ve hep bir araya gelmesini dilemek için aile fertleri Ay Çöreklerini paylaşarak yerler.Çin'in çeşitli bölgelerindeki Ay Çöreklerinin tadları da farklıdır. Beijing'in temsil ettiği Jing tipi Ay Çöreği, Çin'in doğusunda bulunan Suzhou'nun temsil ettiği Suzhou tipi Ay Çöreği, Çin'in güneyinde bulunan Guangdong bölgesi ve Chaozhou bölgesinin temsil ettiği Chao tipi Ay Çöreği, en ünlü Ay Çöreklerindendir.

Halkın yaşam düzeyinin yükselmesiyle birlikte, Ay Çöreğin'de de değişiklikler meydana geldi. Geleneksel şeker, çiğde, kırmızı fasulye, jambon ve hint cevizi ezmesinden başka, çöreğin içinde tuzlanmış ördek yumurtası sarısı, meyve, kakao ve krem de kullanılmaya başlandı

Ay Çöreği de bir hediye olarak karşılıklı ziyaretler sırasında eş, dost ve yakınlara verilir. Her Güz Ortası Bayramı'nın arefesinde dükkanlarda çok güzel paketlenmiş çeşit çeşit lezzetli ay çörekleri sergilenir. Bu görüntü, insanların yakınlarına özlemlerini gideren, “aile fertlerinin bir araya gelmeleri gecesi”nin geldiğini hatırlatır.



Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor