Çin hükümetinin 2018 yılı çalışma raporu açıklandı. Raporda en çok dikkat çeken planlardan biri de “gelir vergisi eşiğinin yükseltilmesi” oldu. Birçok kişinin hayatını doğrudan etkileyecek bu planla birlikte, Çinli çiftlerin ikinci çocuk konusunda teşvik edileceği düşünülüyor. Ocak 2016'da gevşetilen “tek çocuk politikası” kamusal hizmetlerle de desteklenmeye çalışılıyor. Yıllık büyüme hedefinden, kırsal kesimlerin kalkındırılmasına kadar, hükümetin raporunda yer alan hedefleri Ekodiyalog'da değerlendirdik.
Çin'in başkenti Beijing ile komşuları Hebei ve Tianjin'in birlikte kalkınmasını hedefleyen projenin başlatılmasından bu yana 4 sene geçti. Başkentin yükünü hafifleterek, Hebei ile Tianjin'i pek çok açıdan geliştirmeyi hedefleyen projede, sadece 4 senede çok önemli adımlar atıldı.
Çin'de yılın en coşkulu günleri yaşanıyor. Bahar Bayramı geldi, çattı. Bayram, iç tüketimi ve turizmi hareketlendiriyor. “Kitlesel göç” günler öncesinden başladı bile. Bu sene yurt içinde ve yurt dışında seyahat rekorları kırılması bekleniyor. Gelişen teknolojinin bayram harcamalarına etkisi ve bayram ekonomisinin genel ekonomiye yansımaları Ekodiyalog'da.
“Çay tiryakilerinin” ülkesi Çin'de kahveye ilgi her geçen gün giderek artıyor. Ülkedeki kahve pazarı, geçen yıl yüzde 20'den fazla büyüdü.
Söz konusu yemek olunca Çinliler kesenin ağzını sonuna kadar açabiliyor. Ülkede 2017'de, 3,9 trilyon yuan (600 miyar Amerikan doları) sadece yemeğe harcandı. Çinlilerin kendine özgü yemek sipariş uygulamaları sektörü nasıl canlandırıyor?
Kırsal nüfusun büyük bir bölümünün büyük şehirlerde yaşadığı Çin'de, hızlı tren hatları ülkedeki en önemli ulaşım araçlarından biri. Çin, halihazırda dünyanın en uzun demir yolu şebekesine ve dünyadaki hızlı tren hatlarının yüzde 66'sından fazlasına sahip.
Çin'de İHA'ların sektör hacminin 2020'de 60 milyar yuana ulaşması bekleniyor. Geniş bir kullanım alanına sahip bu yeni sektör, büyük şirketler arasındaki rekabeti de kızıştırmış durumda.
2017'nin sonuna geri sayım başladı. Peki Çin ekonomisinin 2017 karnesinde durumlar nasıl? Çin ekonomisinde bu yılın parlayan yıldızları olarak “paylaşım ekonomisi” ve “endüstriyel robot” sektörleri öne çıkıyor. Fakat ekonominin temel alanlarında ne tür gelişmeler yaşandı?
Çinlilerin gelir seviyesinde ve para harcama şekillerinde son yıllarda hızlı değişimler yaşanıyor. Çin piyasası, dışa açılım ve reformlarların sonucunda küresel piyasalara uyum sağladı.
Çin'de düzenlenen 4. Dünya İnternet Konferansı'nda dünyadaki ve Çin'deki internet gelişimi ele alındı. Konferansta, ülkelerin dijital ekonomileri değerlendirildi ve ABD, Çin, Güney Kore, Japonya ve İngiltere'nin bu alanda ilk 5'i oluşturduğu açıklandı. Peki piyasaların dijitalleşmesi ne anlama geliyor?